Despre noi Cazare Contact Galerie foto De vizitat in zona
Numele ObiectivuluiScurta descrierePoze
Pestera Scarisoara Cea mai mare pestera cu gheata din Romania, se situeaza la altitudinea de 1165 m si cu varsta de peste 3.000 de ani. Lungimea pesterii este de 720 m, iar adancimea de 105 m. Blocul de gheata are un volum de 75 000 ml si o grosime de peste 15 m. Accesul se face printr-un aven cu diametrul de 60 m si adancimea de 48 m. La baza avenului se gaseste poarta propriu-zisa a pesterii, in spatele careia se afla "Biserica" de unde se deschide o galerie care dupa 68 m ajunge la Rezervatia Mare a pesterii. Catedrala, este lipsita de gheata, la fel ca si Rezervatia Mica unde se gaseste Palatul Sanzienei frumos concretionat. Rezervatia Mica de fapt se situeaza la picioarele unui perete vertical de gheata inalt de 15m. Spre Rezervatia Mare coboara un perete de gheata inclinat, lung de 20m si prelungit cu o galerie, care coboara in panta accentuata pina la adancimea maxima de 105 m a pesterii. Aceasta galerie cu limbi de gheata si cu multe concretiuni a fost numita Galeria Maxim Pop. Pentru timpul vizitei sa avem haine calduroase!
Ghetarul Vartop Pestera Ghetarul de la Vartop (numita si Pestera Minunata) este o pestera frumos concretionata, situata la aproximativ 1170 m altitudine, in apropierea catunului Casa de Piatra din comuna Arieseni, jud. Alba. Pestera este ascendenta (30 m denivelare pozitiva) si are o lungime de aproximativ 340 m. Poate fi vizitata fara echipament special de parcurgere a verticalelor.Accesul catre peatera se face pe o poteca semnalizata din catunul Casa de Piatra, comuna Arieseni. Pana in Casa de Piatra se ajunge din centrul localitatii Garda de Sus, pe drumul comunal paralel cu valea Garda de Sus, iar spre amonte - valea Gardisoara (intre Garda si Casa de Piatra sunt 12 km).
Pestera Poarta lui Ionele Pestera Poarta lui Ionele ( 810 m ) se afla pe valea Ordancusa. O sageata ne invita la o derivatie. Urcam astfel cca. 200 m pe o panta cu grohotis pana ce ajungem la Pestera Poarta lui Ionele. In pestera se continua dambul de grohotis. Prin galeriile sale se ajunge la o lungime de 131 m si are si un lac temporar. Pentru vizitarea ei este nevoie de o sursa de lumina. Pestera adaposteste o mare colonie de lilieci.
*Incepand cu 2013 pestera a fost amenajata.
Pestera Coiba Mare La fundul dolinei va asteapta cea mai mare gura de pestera din Muntii Bihor: are o latime de 74 m si o latime de 47 m. Dupa intrare urmeaza o sala mare, o galerie, care intra intr-o alta galerie, mai spatioasa, cu un curs subteran. Am ajuns la cursul subteran al vaii Gardisoara. De aici avansarea este greoaie, din cauza lacurilor si cascadelor. Dupa o lungime de 386 m galeria se termina cu un sifon. Apa inghitita aici reapare la Izbucul de la Tauz. Din sala mare sunt mai multe galerii care ne duc la etaje superioare, fiindca lungimea totala a pesterii este de 5050m. Atentie, se recomanda vizitarea pesterii numai pentru turisti experimentati, cu lampi de carbid, si atentie la perioadele ploioase, fiindca atunci pericolul cresterii nivelului de apa, si blocarea locurilor stramte este mare! Iesim in poteca, si urcam pe firul vaii 400 m pentru a vedea Pestera Coiba Mica, unde la un perete apa Girdisoarei se pierde in totalitate printr-o cascada inspumata.
Groapa Ruginoasa Groapa Ruginoasa este o ravena uriasa, cu rupturi ruginii. S-a format prin eroziunea torentiala, extrem de activa a depozitelor de cuartite, gresii si argile rosii. Este o adevarata rana vie, eroziunea lucreaza si in prezent, marind dimensiunile gropii.Are o latime de cca. 600 m, si o adancime de peste 100 m. Peretii sai inclinati, muchiile ascutite converg spre centrul gropii, unde se afla valcelul Valea Seaca, cu sectoare de chei, ce pot fi parcurse numai de alpinisti. Dincolo de groapa de 4 km se afla Poiana Florilor, iar peretii albi ce se vad in departare sunt Pietrele Galbenei.
Partia Arieseni - VartopFeeria zapezii la Arieseni. Pentru iubitorii sporturilor de iarna, in special pentru cei care iubesc schiatul acest loc este ideal.
Alte obiective, nu mai putin importante sau frumoase, in zona sunt: Cheile Odrancusei, Izbucul Tauz, Casa de Piatra, Pestera Ursilor, Pestera Meziad, Lacul Belis, Rosia Montana, Cetatile Ponorului, Padis, Doda Pilli, etc...
Pentru a completa lista cu obiective din zona sau pentru orice alte probleme nu ezitati sa trimiteti un email la adresa: florin@pannet.ro. Va multumim!


Realizat de Florin Iliescu 2013